Stává se z udržitelnosti investiční příležitost? Budou za ni Češi ochotní zaplatit, anebo nebudou mít na výběr?

2. ročník konference REAL ESTATE MARKET – UDRŽITELNÁ VÝSTAVBA JAKO INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST přinesl překvapivé názory a pohledy na zelená města, bezemisní budovy, dřevostavby a uhlíkově neutrální výstavbu. České stavebnictví by se, částečně z nutnosti, mělo ubírat stále zelenější cestou. Jak vidí téma udržitelnosti řečníci nejen z České republiky, ale i ze zahraničí? O těchto a dalších aktuálních tématech diskutovali přední odborníci na březnové konferenci remspace.

Města svou rozlohou sice zabírají pouze 2 % zemského povrchu, ale přesto mají obrovský dopad na životní prostředí. Jak minimalizovat dopad výstavby a rekonstrukce na životní prostředí?

První blok s názvem Zodpovědný rozvoj měst uvedl Mika Lautanala, obchodní rada na velvyslanectví Finska, a představil finské udržitelné stavebnictví. Vysvětlil, že byť uhlíkově neutrální města se spíše než jako jistá budoucnost jeví být utopií, ve Finsku se z udržitelnosti stala byznysová příležitost.

V následující panelové debatě se rozvinulo téma udržitelnosti nejen v oboru nemovitostí. Jiří Buchal, generální ředitel a řídící partner společnosti RD Rýmařov, největšího výrobce a stavitele rodinných domů a dřevostaveb ve střední Evropě, zmínil, že za poslední 2 až 3 roky vidí zvýšený zájem o udržitelnost. ,,Klienti se ptají na materiály, certifikace, snížení uhlíkové stopy. Lidé mají o udržitelnost zájem, otázka je, jak to zaplatit. Když se podíváme do zahraničí, tak v Německu v poslední době nebyl stavební trh už o ceně, ale byl o tom, kolik uhlíku se v celém stavebním procesu vygeneruje.“

Eva Neudertová, expertka na udržitelnost člověkem vytvořeného prostředí z České Spořitelny, představila studii Top 15 % nejvíce efektivních budov z fondu ČR. ,,Iniciovali jsme tuto studii, protože potřebujeme klasifikovat, co je zelené a co ne. Doposud taxonomie říkala, že buď je to stará budova, anebo patří do 15 % nejefektivnějších budov. Zjistili jsme ale, že pouze 10 % budov má nějaký štítek a ta data k nim nejsou. Touto studií umožňujeme celému trhu vzít si svou budovu a zjistit, jak na tom je. Nejvýhodnější je to samozřejmě pro nás, banky, a investory.” Na problematiku budov tříd PENB navázal Pavel Zámyslický, zástupce vrchního ředitele sekce ochrany klimatu Ministerstvo životního prostředí ČR. Zmínil, že bude potřeba připravit plány podle nové směrnice EPBD, a jak k ní přistoupit. ,,Je potřeba motivovat k tomu, aby vznikalo co nejvíce projektů ve třídách A a B, a to včetně nerezidenčních budov,” dodal.

Následně se řečníci panelu zabývali šetrnými budovami a otázkou přehlcení rezidenčních budov elektronikou. ,,Mám pocit, že se z domů stávají skoro elektrárny – doháníme aspekty budovy, které se dříve řešily architekturou, různými systémy“, ukončil panel Jiří Dobiáš, obchodní ředitel ve společnosti Wienerberger.

Každá budova dostane od architekta do vínku slabé i silné stránky. Jak ty slabé možná co nejvíc eliminovat prostřednictvím technologií?

Druhý blok konference Cesta k bezemisním budovám uvedl svou prezentací Michal Čejka, konzultant v oblasti energetické efektivity a kvality vnitřního prostředí budov a poradce v Centru pasivního domu. „Architektura má obrovský význam pro energetické úspory. Chytře udělaná architektura znamená minimum technologií, které budou chytře fungovat. Čím mám chytřejší architekturu, tím méně musím predikovat, tím stabilnější mám dům. Za mě je těžištěm architektura a technologie to jen dotváří.“ Štefan Šulek, spoluzakladatel SOA architekti, který se zabývá návrhy školních budov, reflektujících moderní vzdělávací potřeby, dodal: ,,Naším cílem je, aby technologie dávala smysl. Budova sama o sobě by měla fungovat, technologie je jen pomocník.”

A jaké jsou moderní technologie, které opravdu dávají smysl? Michael Blažek, poradce pro technická zařízení budov ze společnosti REHAU, vysvětlil: ,,Když se dostaneme k výbornému architektovi, tak většinou aplikujeme i systém chlazení nebo stropního vytápění, ale hlavně se soustředíme na regulaci. V chytrých budovách pak systém každou hodinu zhodnotí venkovní teplotu a podle toho topení upravuje – to je, za mě, chytrý způsob využití moderní technologie.” S důrazem na ESG strategii začíná být stále aktuálnější tématika rekonstrukcí. Rekonstrukce mají podle Pavla Hotového, produktového manažera společnosti AGC Flat Glass Czech, člena AGC Group, vícero benefitů: mezi hlavními je šetření peněz za energie a přispění k udržitelnosti. Pavel Hotový představil také jeden z projektů ACG, low carbon glass. Jedná se o nízkouhlíkové sklo, které sníží produkci CO2 o 40 %, protože se v něm vyskytuje 50 % střepů. Zakladatel a majitel skupiny JRD, Jan Řežáb, zakončil panel slovy: ,,Naším fungováním podporujeme udržitelný průmysl, společnost se změnila, uvědomuje si, že důležitost tématu udržitelnosti je extrémní. Vkládám naděje do ESG.”

Jestliže se bavíme o uhlíkově neutrálních budovách, výstavbě – jaké výzvy a možnosti čekají české stavebnictví?

Třetí panel s názvem Uhlíkově neutrální výstavba uvedl svou prezentací Pavel Horák, spoluzakladatel ateliéru Prodesi, který se věnuje výhradně dřevostavbám a spoluzakladatel společnosti DOMESI, která tyto stavby realizuje. ,,Začali jsme se zabývat dřevem, protože je to průsečík high tech a přírody. Zajímáme se o zdroje, recyklaci, cirkulaci… Stavební materiály mají každý svoji životnost, je potřeba je obměňovat. S pozitivním požárně inženýrským přístupem můžeme navrhovat a stavět budovy nad 12m.”

V prosinci byla uzavřena dohoda o nové směrnici o energetické náročnosti budov (EPBD). Jiří Cihlář, autorizovaný energetický auditor a zakladatel poradenské společnosti CEVRE Consultants, představil směrnici a zdůraznil potřebu rekonstrukcí již stávajících budov, obzvláště v nižších energetických třídách. ,,Musíme se zamyslet nad pojmem zero emission building, co doopravdy znamená materiálově neutrální přístup. Zdůraznil bych důležitý rozdíl oproti současnému stavu – když vlastníte budovu, a nechcete s ní nic dělat, tak vás do toho nikdo nenutí, i když se jedná o nízkou energetickou třídu. EPBD přináší nejkontroverznější požadavek na fond budov, třídy G by do data 2030 nebo 2033 měly zmizet z trhu, neboli projít rekonstrukcí. Pravděpodobně je to nestihnutelné.”

Stanislav Martinec, majitel a jednatel společnosti KOMA MODULAR a propagátor modulární výstavby, poukázal na nutnost změny uvažování, a to zejména ve stavební branži. ,,Je důležité dívat se po nových technologiích, nebát se jich. Nemyslím si, že by vývoj v tomto ohledu zůstal stát, jde se obrovsky dopředu, v zahraničí již vidíme kombinované bytové domy. Na začátku tohoto procesu jsou architekti a projektanti, kteří se v této otázce musí vzdělat.”

Závěrečné slovo organizátorů

Děkujeme všem řečníkům za poutavou a věcnou debatu i zajímavé prezentace, děkujeme také všem účastníkům a v neposlední řadě všem partnerům remspace a partnerům konference. Už teď se těšíme, co nového přinese příští ročník a těšíme se také na další setkání s Vámi na našem 1. ročníku mezinárodního summitu 22. 5. 2024 s názvem European Real Estate Summit: Building the Future of Property. Pro první z Vás jsme připravili limitovanou nabídku EARLY BIRD na vstupenky! Těšíme se na Vás.

Exkluzivním partnerem remspace je: Penta Real Estate.

 

Exkluzivním partnerem konference Real Estate Market: udržitelná výstavba jako investiční příležitost je: Centrum pasivního domu

 

Hlavními partnery jsou: bnt attorneys in CEE, Česká spořitelna a MS architekti.

 

Partnery jsou: CRESTYLČSOB, J&T REAL ESTATE CZKOMA MODULAR, LEXXUS NORTONprodesi/domesi, RD Rýmařov s. r. o., Svoboda & WilliamsWearrecho a Wienerberger.

 

Hlavním mediálním partnerem je: CzechCrunch.

 

Mediálními partnery jsou: ASB, EARCHnewstream.

 

remspace

Hlavní partneři

Partneři