Pražské kanceláře: výstavba se zpomaluje

Až 700 000 m2 nových kanceláří by mohlo v Praze přibýt do roku 2025. Aktuálně je ve fázi výstavby zhruba třetina tohoto objemu. Vzhledem k panujícímu oslabení poptávky a růstu neobsazenosti jak u stávajících, tak nových kancelářských budov upravují developeři své plány: posunují zahájení výstavby a zpomalují realizaci. Další z nich zvažují budoucí širší využití svých projektů a čistě kancelářskou funkci nahradit mixem kancelářských, rezidenčních a obchodních prostor.

Čtvrtletní analýza mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate nabízí i povzbuzující čísla. Přes nejistotu způsobenou vlivem pandemie bylo v 1. čtvrtletí letošního roku pronajato přes 90 000 m2, z čehož 41 000 m2 tvořily nové pronájmy. Vzhledem k tomu, že za celý letošní rok má být dokončeno 90 000 m2 moderních kanceláří, mohla by poptávka možná až dvojnásobně překonat novou nabídku.

„Výsledek letošních prvních tří měsíců je vlastně příjemným překvapením. Tím spíše, že nájemci si mohou vybírat ze zcela nových administrativních budov, neobsazených starších objektů a ještě ze zhruba 100 000 metrů čtverečních u jiných nájemců ve formě podnájmu,“ komentuje „kancelářské“ výsledky prvního čtvrtletí Lena Popova, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří ve společnosti BNP Paribas Real Estate.

Flexibilní development

Právě na velikosti plochy nových kanceláří, které budou dokončeny letos, je dobře patrná flexibilita developerů. Snížení transakční aktivity mělo přímý dopad na nabídku nových kancelářských ploch. Aby nedošlo ke skokovému nárůstu neobsazenosti u nově dokončených budov a tlaku na snížení nájemného na celém trhu, zpomalili stavebníci realizaci nebo dokonce odsunuli zahájení výstavby řady projektů. Během prvních tří měsíců také nebyla na pražský trh „dodána“ žádná nová budova, nepočítáme-li dokončení rekonstrukce objektů Holečkova 26 a BDO Building u metra Budějovická. Podle údajů BNP má být na trh jak letos, tak i v roce 2022 dodáno přes 90 000 m2 moderních kancelářských ploch.

Střídmá přítomnost, nadějeplné zítřky

„Ačkoli míra neobsazenosti v posledních čtvrtletích roste a nájemní aktivita zpomaluje, zůstává výše nájemného kanceláří v Praze stabilní. V centru města se nejvyšší nájemné pohybuje mezi 22,5 a 23 eury,“ upozorňuje na další pozitivní aspekt vývoje trhu v prvním čtvrtletí Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.

Podle realitních odborníků je dopad koronavirové pandemie dobře viditelný na zpomalení relokací i v těch segmentech ekonomiky, kterým se objektivně daří a dokonce expandují. Protože je ale budoucí vývoj nejistý a pandemie ani zdaleka neskončila, i firmy z takových odvětví preferují přejednání smluv na pronájem svých stávajících prostor.

Oč zdrženlivější bude ve všech směrech pražský kancelářský trh ještě až do konce roku 2022, tím větší očekávání se vztahují k roku 2023 a následujícímu období. V těchto letech bude dokončeno hned několik velmi ambiciózních developerských záměrů s kapacitou přes 250 000 m2. Patří mezi ně například další etapa Waltrovky, velkorysý projekt Masaryčka, budovy Port 7 v Holešovicích a Hagibor na rozhraní Vinohrad a Strašnic, nebo první bloky komplexu Rohan City.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři