Pět pohledů na realitní trh

Zeptali jsme se odborníků, kteří vystoupí v 1. panelu na konferenci Real Estate Market Autumn 8. 11. 2023 ve Spojce Karlín, jak se podle nich mění realitní trh v reakci na aktuální geopolitickou a ekonomickou situaci:

Lenka Kostrounová, ČSOB

Dle mého k žádným dramatickým negativním dopadům z titulu geopolitické situace nedochází: stávající situace, kdy máme vysoké CZK i EUR sazby vede klienty i banky k velké obezřetnosti z pohledu struktury financování. Na trhu se toho mnoho neděje: k obchodům dochází sporadicky (prodávající a kupující mají od obchodu různá očekávání) a investičních produktů/hotových projektů k prodeji je též minimum s ohledem na zdlouhavý schvalovací proces. Současně jsou banky ve financování velmi obezřetné: akcentují konzervativní strukturu (tedy nízké LTV kolem 50 % maximálně), která by odolala různým výkyvům a samozřejmě se přidává ESG. Projekt, který nesplňuje ESG parametry, či se vlastník nezaváže tyto do budoucna splnit, financování nesežene. Na tom nic geopolitická situace nezmění.

Jan Jurčíček, Savills

Trh obecně velmi opatrně vyčkává na celkové dosažení dna, dokončení úpravy valuací s dopadem na přecenění nemovitostí v rámci akvizic, nicméně se nedá říct, že by trh byl kompletně zamrzlý. Jako Savills obecně pracujeme na několika transakcích napříč segmenty, kdy oddělení Stavebního a projektového poradenství spolupracuje převážně s prodávajícími, kde s pomocí vendor TDD realizujeme snahu minimalizovat rizika během budoucího prodeje a tím snížit potenciální tlak na už tak velmi citlivě nastavenou kupní cenu. Dalším faktorem je oblast ESG a dopadů energetické krize, které mají nezpochybnitelné dopady jak na hodnocení projektů z pohledu financování, tak na přípravu nových developerských projektů i strukturu takzvaných zelených nájemních smluv.

Radek Procházka, (Prochazka & Partners)

Z hlediska evropského kontextu je zřejmá výrazně lepší nálada na trzích ČR a střední Evropy než u našich západních sousedů. V oblasti kanceláří zde nemá takovou tradici home office, firmám se tak lépe daří lákat zaměstnance zpět do kanceláří a poptávka po kancelářích je nyní již na úrovni před pandemií. V industriálních nemovitostech (sklady a výrobní haly) pak máme i přes zdražování v posledních letech stále výhodu v nižších nákladech, zároveň pomáhá i trend nearshoringu, kdy firmy poptávají prostory v lokalitách blíže svým zákazníkům. Trend větší soběstačnosti Evropy v oblasti výrobních kapacit se naplno rozvinul po covidu a ruské válce na Ukrajině.  Například investoři z Asie, kteří zde byli před několika lety velmi aktivní, se na náš region dívají ze širšího pohledu, stále jej vnímají rizikově a prozatím se mu budou vyhýbat. Nyní se sice objevuje větší množství lokálních investorů, objem transakcí je však stále výrazně nižší než před pandemií. My, jakožto firma zaměřená výhradně na zastupování nájemců, nejsme aktuální situací natolik negativně zasažení, jako například společnosti, které mají ve svém portfoliu i investice do realit. Pro poradenské firmy, pro které tvoří provize z investičních transakcí velkou část příjmů, teď nejsou nejlepší časy, což je vidět i na odchodu některých zavedených značek z českého trhu.

Jan Sedláček, Ewing

Zaměřím-li se na rezidenční segment, pak pozitivní dopady energetické krize vidím v příklonu k obnovitelné energetice a udržitelnosti. Tato témata rezonují u všech našich realitních klientů. Na druhou stranu vysoké úrokové sazby a pokles reálných mezd rozvoj chytrého a udržitelného bydlení brzdí, respektive ho zužují jen do nejvyšších příjmových tříd. A ačkoliv válečné konflikty a pandemie u lidí spíše podporují hledání jistoty – třeba v bydlení, tak ekonomická realita tomu moc nakloněna není.

Pavel Streblov, Penta Real Estate

Energetická krize, zvýšená poptávka domácností po skončení pandemie, schodky v rozpočtu i válka na Ukrajině výrazně přispěly k nárůstu české inflace v posledních dvou letech. Reakce ČNB v podobě restriktivní měnové politiky s sebou přinesla navýšení úrokových hypotečních sazeb, které potlačily poptávku a dostupnost vlastního bydlení. Situaci nepomohla ani omezená nabídka a nepostačující výstavba nových bytů, dlouhodobě narážející na zdlouhavé povolovací procesy. Na druhou stranu se ukázalo, že kvalitní projekty si své klienty jsou stále schopné najít, a to nejen v rámci rezidenčního bydlení, ale i na kancelářském, hotelovém či retailovém trhu.

remspace

Hlavní partneři

Partneři