Letošní výsledky Best of Realty signalizují posun ke kvalitě

Na slavnostním galavečeru byly 11.11. vyhlášeny výsledky 17. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty“ a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích rozhodla odborná porota v čele s Pavlem Kühnem (Česká spořitelna – Erste Corporate Banking). O ocenění letos usilovalo celkem 37 projektů v pěti základních kategoriích. Uděleny byly také Zvláštní cena poroty, Cena ARTN „Award for Excellence“, Cena čtenářů a nově také Cena Erste Corporate Banking pod patronací generálního partnera soutěže.

O nominaci na ocenění titulem „Nejlepší z realit 2015“ se mohly ucházet stavby dokončené v České republice po 1. lednu 2014, a to v kategoriích: Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Skladové a průmyslové areály.

V nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů, kde bylo celkem 17 uchazečů o titul, porotci postavili nejvýše Rezidenci Na Dlouhé. V projektu v centru Olomouce, který dosáhl vynikajícího komerčního úspěchu, se snoubí moderní architektura s komfortním bydlením v klidné lokalitě, zasazená do privátního parku. V kategorii obchodních center si vítězství odnesl projekt Central Kladno. Jury ocenila vytvoření nové atraktivní destinace (jak z hlediska nájemního mixu, tak i dalších atributů), která slouží k nákupům, zábavě i společenskému vyžití obyvatel a návštěvníků největšího města Středočeského kraje. Mezi novými administrativními centry zvítězila Aviatica v Praze 5 za jasně pozitivní dopad na rozvoj lokality. Porota dále vyzdvihla jedinečnou architekturu, ekologickou šetrnost i komerční úspěch budovy, která vznikla na území bývalé továrny Waltrovka v Jinonicích.

V kategorii hotelů získal titul PECR v Peci pod Sněžkou jako svěží a vkusný projekt, který přispěl k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v oblíbeném horském středisku. Nový apartmánový hotel s wellness svým moderním charakterem a kvalitními službami napomáhá přitáhnout do českých hor movitou klientelu. Kategorii skladových a průmyslových areálů ovládl projekt VF Corporation, P3 Prague D8 za umožnění růstu a konsolidace jednoho ze stávajících nájemců, společnosti VF Corporation, v novém, efektivně navrženém distribučním centru, které zároveň využívá ekologických a energeticky úsporných prvků.

Ceny pro seniorské bydlení, školu i SF

Zvláštní cenu poroty letos získal Domov pro seniory Grand Park Havířov – soukromé pobytové zařízení poskytující dva typy registrovaných sociálních služeb: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Porota ocenila zejména posun v kvalitě a rozsahu nabízených sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. Domov nabízí zázemí pro 150 klientů, součástí celého areálu je terapeutická zahrada.

Cena „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, byla udělena Stavebnímu fóru. To bylo oceněno za pravidelný, konzistentní informační servis a objektivní zpravodajství ze světa developmentu, stavebnictví a architektury. Stavební fórum, které v příštím roce oslaví 15 let od svého založení, se stalo neoddiskutovatelnou součástí dění na české realitní scéně, a to zejména jako platforma výměny informací v rámci široké profesní komunity. Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Základní školy v Dobřichovicích, který soutěžil v kategorii Zvláštní cena poroty. Novou cenu Erste Corporate Banking udělil generální partner soutěže Šporkovskému paláci.

Předseda odborné jury Pavel Kühn k letošnímu ročníku uvedl: „Sedmnáctý ročník soutěže odráží další pozitivní posun na trhu nemovitostí v České republice. Nominované projekty svou kvalitou dokumentují pokračující oživování developerského trhu ve všech hodnocených kategoriích. Nejvíce je to vidět na rezidenčním segmentu, v němž se konečně začínají prosazovat i regionální projekty, a také na kategorii kanceláří a logistických a průmyslových areálů.“ Současně s předáním všech cen byl zároveň vyhlášen další, v pořadí 18. ročník soutěže. V průběhu roku 2016 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2015 a létem 2016.

Best of Realty 2015 – vítězné projekty

Rezidenční projekty 1. místo Rezidence Na Dlouhé, Olomouc; developer: Rezidence na Dlouhé Olomouc; architekt: CAM Architekti 2. místo Rezidence Trojské výhledy, Praha 8; Codeco; Zdeněk Korch/FAVT 3. místo Dock River Watch, Praha 8; CRESTYL real estate; Ian Bryan Architects

Foto: Matthew Bowden

Hlavní partneři

Partneři