Česko stále v TOP-TEN destinací pro výrobu

Česká republika si i letos udržela své místo v první desítce zemí, které jsou v současnosti nejvhodnější destinací pro průmyslovou a další výrobu. Jejich žebříček každoročně sestavuje poradenská společnost Cushman & Wakefield, a to na základě kritérií, jako jsou náklady na provoz včetně pracovní síly nebo úroveň ekonomického a politického rizika.

„Výbornou zprávou je, že se Česko i přes veškeré negativní dopady poslední doby stále drží na špičce zemí, kde se daří výrobnímu sektoru. Významnými faktory, které tomu napomáhají, jsou vyspělá dopravní infrastruktura, udržitelné a čitelné podnikatelské a ekonomické prostředí s nízkou úrovní rizika a relativně přijatelné náklady na pracovní sílu. Faktory, které atraktivitu Česka naopak snižují, jsou především náklady na výstavbu a energie, jež zejména v poslední době významně stoupají,“ říká Jiří Kristek z Cushman & Wakefield.

Žebříčku kraluje Asie a CEE

Na čele žebříčku podle základního hodnocení, které přikládá stejnou váhu provozním podmínkám a nákladové konkurenceschopnosti země, se letos umístily hlavně země z asijského kontinentu, které v tomto ohledu těží hlavně z levné a přitom poměrně kvalifikované pracovní síly.

Global Manufacturing Risk Index 2022

(základní hodnocení)

Zdroj: Cushman & Wakefield

Silně je ovšem zastoupen také region střední a východní Evropy: v TOP-12 najdeme Polsko, Česko, Maďarsko a Slovensko. Prvně zmíněnou letos před Českou republiku (loni bylo Polsko o pět příček za ní) dostaly levnější pracovní síla a ceny elektřiny, které jsou tam nižší než v mnoha dalších zemích CEE.

„Podle umístění států střední Evropy na špičce žebříčku lze očekávat, že budou i nadále velmi atraktivní pro investice do průmyslových a výrobních podniků. Oproti předchozím ročníkům je velmi znatelný vzestup Polska, jakož i Maďarska a Slovenska. Středoevropské státy tak dále nabývají na významu v rámci celosvětové poptávky po výrobních destinacích,“ upozorňuje J. Kristek.

Evropa: růst nákladů na práci i energie

Obecně si mnoho evropských zemí polepšilo v hodnocení svého dlouhodobějšího ekonomického výhledu a rizikovosti, k čemuž přispěla vyšší schopnost dosahovat cílů v oblasti udržitelnosti, efektivnější využívání zdrojů a vytváření příležitostí pro zelenou ekonomiku.

Na druhou stranu v Evropě panuje nejistota ohledně dodávek energií, která zvyšuje ekonomické riziko a v krátkodobém horizontu negativně ovlivňuje rovněž ekonomický výhled. Spolu s růstem cen elektřiny (způsobeným problémy s dodávkami a růstem cen plynu kvůli válce na Ukrajině) a nákladů na pracovní sílu (jehož příčinou je nedostatek pracovníků, což následně zvyšuje mzdy) to je důvod, proč se třeba Francie, Nizozemsko nebo Španělsko letos v žebříčku umístily hůř než loni. Na rychlosti vyřešení těchto problémů závisí v krátkodobém horizontu konkurenceschopnost mnoha evropských zemí coby destinací pro výrobu.

Amerika: rizika a reshoring

Mezi tucet nejlépe hodnocených zemí se letos dostala ještě Kolumbie, která si proti loňsku o jednu příčku polepšila (zejména díky levné pracovní síle a ceně elektrické energie), a USA, jimž se hodnocení naopak výrazně snížilo – z loňského třetího na letošní desáté místo. Podobně Kanada – loni těsně před Českem čtvrtá – je letos až na 19. místě. Oba severoamerické státy si sice udržují stabilní prostředí, pokud jde o náklady, ale vzrostla u nich míra rizika. Důvodem je zvláště ohrožení přírodními katastrofami, ale i pokles nezaměstnanosti, a tedy dostupné pracovní síly. Spojené státy zároveň výrazně usilují o „reshoring“, tedy navrácení pracovních příležitostí a dodavatelských řetězců zpátky do země, což má snížit riziko a diverzifikovat dodavatelské řetězce.

Česko: jen minimální rizika

V hodnocení faktoru „riziko“ zaujalo Česko letos třetí příčku, což je oproti loňsku zlepšení o dvě pozice. Srovnání bere v potaz geopolitickou stabilitu, cíle v oblasti dlouhodobé udržitelnosti, transparentnost trhů a potenciál investic.

Global Manufacturing Risk Index 2022

(hodnocení rizik)

Zdroj: Cushman & Wakefield

Pokud jde čistě o náklady, kleslo Česko z 15. na 21. příčku, a to především kvůli nárůstu cen energií. Ty zůstávají společně s náklady na pracovní sílu levné v Asii a také proto tamní země tvoří dvě třetiny první dvanáctky hodnocených. Vedle Kolumbie a Peru patří do TOP-12 ještě Turecko a Polsko.

„Česko zůstává zemí s výbornými podmínkami pro výrobu. Rizika jsou zde minimální, podmínky stabilní a náklady ve srovnání s okolními zeměmi na přijatelné úrovni. Zváží-li investor kombinaci všech těchto faktorů, může být Česká republika snadno jeho první volbou,“ uzavírá J. Kristek.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři