Brno: poptávka po nových bytech opět roste

Z brněnského realitního trhu zmizely stovky nových bytů. Zatímco na konci roku 2022 bylo v nabídce celkem 1 547 bytových jednotek v novostavbách, v druhém čtvrtletí roku 2023 to bylo už jen 1 229 bytů.

Z dat společnosti Trikaya také vyplývá, že se za první pololetí prodalo o necelou třetinu bytů více než v druhé polovině loňského roku. Průměrná cena zůstává nadále stabilní, když v posledním roce se pohybuje mezi 124 a 127 000 Kč za metr čtvereční.

„Zájem o nové byty v Brně nepolevuje. Zatím sice nejsme na číslech jako před vypuknutím konfliktu na Ukrajině, trh se však začíná postupně vzpamatovávat. Oproti druhé polovině roku 2022 došlo za první letošní pololetí k nárůstu prodejů o zhruba 30 %,“ uvádí Dalibor Lamka ze společnosti Trikaya.

 

Za druhý kvartál letošního roku našlo majitele celkem 105 nových bytů. Tedy skoro stejně jako v prvním čtvrtletí, kdy developeři udali 108 novostaveb. Trh přitom táhly hlavně dvoupokojové byty, které vyšly v průměru na necelých 7 mil. Kč.

Kupci si mohli vybírat z více než tisícovky bytů, nabídka se, jak už bylo uvedeno, však v posledním půlroce stále ztenčuje. Za poslední rok je tak aktuálně volných vůbec nejméně nových bytů, když jejich nabídka se v posledním čtvrtletí zvýšila jen o 39 jednotek.

 

 

„V uplynulých letech se do prodeje každý kvartál běžně dostávaly i stovky bytů v developerských projektech. V prvním letošním čtvrtletí se ale do nabídky uvolnilo pouhých 82 jednotek a za poslední kvartál už dokonce jen 39. Což je méně než za jakýkoliv jediný měsíc loňského roku. Naproti tomu z trhu během tří měsíců zmizelo bezmála 250 bytů. Jen lehce přes stovku z toho tvoří nově realizované transakce, v případě některých projektů se developeři rozhodli pozměnit strategii a byty z trhu stáhli za účelem jejich pozdějšího pronájmu,“ vysvětluje D. Lamka.

Ceny stagnují

Svého vrcholu nabídkové ceny dosáhly v loňském druhém čtvrtletí, kdy se jejich průměrná hodnota vyšplhala na rekordních 127 200 Kč za metr čtvereční. Od té doby se drží stabilně okolo 126 000 Kč za metr. Na nejnižší úroveň, konkrétně na 124 800 Kč, se dostala v závěru loňského roku. K žádnému zásadnímu poklesu či nárůstu nedošlo ani od dubna do konce června tohoto roku, novostavby v Brně se v tomto sledovaném období prodávaly v průměru za 126 400 Kč za metr čtvereční.

 

 

Oproti předchozím dvěma čtvrtletím však došlo ke změně v případě cen prodejních. Zatímco u realizovaných prodejů se půl roku držela lehce nad úrovní průměrné nabídkové ceny, v uplynulém čtvrtletí klesla na 121 600 Kč za metr čtvereční.

„Prodávají se teď hlavně menší byty v cenově dostupnějších projektech. Nejvíce jednotek se prodalo s dispozicí 2+kk. U těch také prodejní cena vyšla nižší než u větších bytů, konkrétně na 120 500 korun za metr čtvereční. Zájem je však i o luxusnější byty o dispozicích 4+kk a více. Vzhledem k jejich průměrné ceně okolo 14 milionů korun si je pořizují především movitější kupci s dostatečným vlastním kapitálem,“ popisuje D. Lamka.

 

„I v nadcházejícím období předpokládáme, že na trhu budou v silnější pozici kupující nežli prodávající. Ze strany České národní banky sice dochází k uvolnění limitu DSTI, ovšem hypotéky i přesto zůstávají variantou spíše pro úzký okruh vysokopříjmových domácností,“ říká Vít Hradil ze společnosti Cyrrus. Podle něj navíc v české společnosti převládá názor, že současné vysoké úroky hypoték jsou pouze přechodnou záležitostí, což domácnosti motivuje k vyčkávání na příhodnější dobu k nákupu.

„Pokračující snižování reálných mezd navíc bude nabádat české spotřebitele k opatrnosti. Pozorovaný pokles koupěschopnosti se ovšem již začíná projevovat v útlumu stavební aktivity, když klesá počet zahájených bytů. Ty tak budou na trhu chybět v momentě, kdy ožije strana poptávky. K tomu by mohlo dojít již na přelomu roku, kdy by měly směrem dolů zamířit úrokové sazby, naopak výrazného zlepšení by měla doznat nálada českých domácností,“ uzavírá V. Hradil.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři