Trend Report 2023: realitní trh čeká oživení?

Začátek roku 2022 se nesl ve znamení velkých očekávání, válka na Ukrajině však ovšem zájem o nemovitosti oslabila. K citelnému ochlazení realitního trhu přispěly i energetická krize, enormní nárůst cen stavebních materiálů, rekordně vysoká inflace a nejvyšší úrokové sazby u hypoték za posledních dvě dekády – toto vše shrnuje a leccos dalšího přináší ročenka TREND Report, kterou vydává Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Objevují se však již náznaky, že by se letos mohla situace zlepšit. Prémiové a nové nemovitosti si drží cenu a institucionální investoři se více zajímají o nájemní bydlení, kterého je velký nedostatek. „Situace na nemovitostním trhu je ovlivněna faktory, které jsou mimo kontrolu trhu. Zásadní roli hraje růst úrokových sazeb jako nástroj ke zkrocení inflace. Stávající situaci většina trhu stále vnímá jako krátkodobou. Pokud se toto očekávaní naplní, může trh zažít poměrně rychlé oživení,“ říká Pavel Kliment, místopředseda dozorčí rady ARTN a partner společnosti KPMG.

Investoři jsou optimističtí

„Jsem ve výhledu na letošní rok pozitivní, neboť i když to tak na první pohled nevypadá, transakce probíhají. Velmi aktivní je zejména domácí kapitál. Neměli bychom podceňovat jeho sílu. Na trhu je dostatek likvidity. O investice do nemovitostí projevují zájem především privátní zájemci z řad úspěšných českých podnikatelů a byznysmenů. Našemu trhu věří a neváhají reagovat i na poměrně velké investiční nebo developerské příležitosti. Investují a uvažují v delším časovém horizontu a stávající tržní sentiment jim velice vyhovuje. Aktuálně realizované transakce to potvrzují,“ shrnuje situaci na investičním trhu Zdenka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a jednatelka společnosti Knight Frank.

Za celý rok 2022 se na českém trhu evidují prodeje komerčních nemovitostí v hodnotě 2,03 miliardy eur, tedy téměř 50 miliard korun. Stejně jako v roce předešlém je tu však jedno „ale“: stále častějším trendem je převod nemovitostí v rámci portfolií firem, které jsou na vrcholné úrovni zastřešeny stejnou vlastnickou strukturou.

Rezidenční propad

Dopady krize nejvíce pocítil segment rezidencí a hypoték. Pro trh bydlení to byl obrat o 180 stupňů – předchozí rok 2021 byl v mnoha ohledech rekordní. V celé ČR se prodalo okolo 51 000 bytů, z toho v Praze 16 539. Rok 2022 tak měl být obdobím návratu k normálu. Zatímco první polovina roku se ještě nesla ve znamení relativně vysokých prodejů a akcelerace cen, v druhé půlce roku už jsme byli svědky cenové korekce, propadu prodejů a poklesu uzavřených hypoték.

Celkový počet prodaných bytů v ČR v roce 2022 činil zhruba 45 000 jednotek, z toho v Praze 12 216. Objem nových hypoték dosáhl výše 162 mld. Kč, což představuje meziroční pokles o 57 %. Energetická krize pak zřejmě přiživila výprodej rekreačních nemovitostí, které Češi ve velkém nakupovali během pandemie.

Nájemní bydlení posiluje

Tématem posledních měsíců jsou nájmy. Zatímco za posledních deset let stouply podle Eurostatu ceny rezidenčních nemovitostí v ČR o 136 %, ceny nájmů se zvýšily pouze o 27 %. Problémem je ale malá nabídka – na trhu chybí desítky tisíc nájemních bytů. Ačkoliv jsou poskytovateli nájemního bydlení v ČR v převážné většině fyzické osoby, v současnosti je patrná rostoucí poptávka ze strany institucionálních investorů. „Zájem institucionálních investorů se zaměřuje čím dál více právě na projekty nájemního bydlení. Například ve Velké Británii je tento segment třetím nejvyhledávanějším a tvoří tak podstatný podíl investic do komerčních nemovitostí,“ upozorňuje Z. Klapalová z Knight Frank.

Poroste význam ESG

Velká pozornost je v posledních dvou letech věnována ESG agendě. Je to důsledek přijetí paktu Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu), kterým se EU zavázala k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Stavebnictví produkuje až 38 % celosvětových emisí CO2, což se týká i trhu nemovitostí.

Stále více se používají komplexní certifikační systémy budov (například LEED, Breeam, WELL), které je hodnotí z hlediska udržitelnosti. Certifikacemi se „známkuje“ například energetická náročnost, hospodaření s pitnou a dešťovou vodou či využití recyklovatelných materiálů. „ESG přestalo být vnímáno jako primárně marketingová záležitost a stává se nutnou podmínkou pro budoucí úspěch projektů – určuje nájemníky, kteří budovu budou využívat, dostupnost a výši financování i objem zájmu a typ investorů pro případný prodej,“ doplňuje P. Kliment z KPMG.

(ARTN se rozhodla letošní vydání poskytnout všem zájemcům zdarma ke stažení na svém webu. Publikace je dostupná na adrese https://artn.cz/trend-report/tr-2023/.)

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři