Fenomén loftového bydlení

V posledních letech u nás nabývá na síle trend loftového bydlení. Lofty si pořizují zejména lidé hledající originální a stylové bydlení či pracovní prostory, v nichž se prolíná moderní design a industriální atmosféra. Nejde o novinku –„loftovou“ inspiraci přinesl v minulém století New York a nový styl se pak rychle rozšířil i v západní Evropě.

Fenomén loftového bydlení odstartoval ve známých newyorských čtvrtích Greenwich Village, SoHo, Lower East Side nebo Chelsea, kde v 60. a 70. letech minulého století obsadili nevyužitá skladiště, podkroví textilních továren, jatka či doky umělci. Takové haly si pro své ateliéry, v nichž i žili, pronajímali například Jackson Pollock, Andy Warhol či David Bowie.

V Evropě to byl zase Ricardo Bofill, uznávaný španělský architekt a urbanista, který se nejvíce proslavil rekonstrukcí zchátralé cementárny na periferii Barcelony. Ve válcovitých silech vyrostlo sídlo jeho studia pro několik desítek zaměstnanců, v přilehlé tovární hale pak společenský a konferenční prostor. Horní část objektu Bofill přeměnil na rezidenci pro sebe a svou rodinu.

Lofty všude ve světě mohou mít mnoho podob, vždy ale nabízí jedinečný genius loci – vzhledem k vazbě na zaniklý průmysl, dříve situovaný na okrajích měst, se dnes často nacházejí v širších centrech metropolí, čímž nabízí skvělé spojení přímo do samotného centra, ale přesto skýtají kýžený klid a blízkost přírody. Výstavba loftových projektů navíc představuje jedno z řešení nedostatku vhodných a volných pozemků ve velkých městech. Charakteristickým znakem těchto bytů jsou vysoké stropy, velká okna a otevřené prostory bez příček, do nichž proniká maximum přirozeného světla. Interiér loftů se nese v duchu industriálního stylu, často tak zahrnuje exponované cihlové zdi, obnažené kabely i vzduchotechniku, dřevěné trámy, přiznaný beton a další prvky, které dodávají prostoru neopakovatelný vzhled.

Lofty a Česko

Zájem o loftové byty je patrný i v České republice. „Lidé hledají nové a zajímavé bydlení, a právě lofty představují jednu z nejvýraznějších odpovědí na tuto poptávku. Jsou ideální pro kreativní jedince, kteří chtějí interiér svého domova zcela přizpůsobit svým potřebám. Lofty se tak právem stávají synonymem nevšedního a exkluzivního životního stylu,“ vysvětluje ředitel rezidenčních projektů společnosti PSN Marek Padevět.

V České republice dnes reprezentuje fenomén loftového bydlení právě projekt této firmy, pojmenovaný Vanguard. Bývalá továrna na letecké součástky Microna v pražských Modřanech se mění na 150 loftů o rozměrech od 40 až po 630 m2.

Montovaný železobetonový skelet, nadstandardní pevnost průmyslové konstrukce a výška podlaží až 4,3 metru umožnily PSN mimo jiné instalovat uprostřed budovy unikátní autovýtah, který umožní s automobilem vyjet až k bytu. Novým vlastníkům pak v rámci úprav dovolují jednotlivé zdi a stropy, jež snesou extrémní zatížení, například vložení dalšího patra. Bohaté je spektrum společných prostor: střešní terasy s letní sdílenou kuchyní, venkovní sauna, když nyní se pracuje na dokončení wellness zóny s plně vybavenou posilovnou, finskou saunou, párou a skleněným 18metrovým bazénem v bývalém krytu civilní ochrany v suterénu. V budově nebude chybět ani kino, lobby či prostor pro návštěvy.

Celý projekt se pomalu chýlí ke svému dokončení, které je plánováno na příští rok. „Nyní máme prodánu více než polovinu loftů,“ popisuje Marek Padevět a doplňuje: „Vzhledem k silné poptávce po pronájmu loftu ve Vanguardu uvažujeme i o tom, že několik z nich dokončíme sami a pronajmeme je, aby si lidé mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se v tomto exkluzivním projektu bydlí.“

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři